http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=680568&lngDtrID=253
ΒρυξέλλεςΑπειλές από εξτρεμιστικές οργανώσεις δέχονται Σκανδιναβοί πολίτες σε μουσουλμανικές χώρες λόγω της δημοσίευσης σε έντυπα των χωρών τους σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, που κρίθηκαν προκλητικά από τους ισλαμιστές. Στο θέμα παρενέβη η ΕΕ, υπερασπιζόμενη την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και το σεβασμό στη θρησκεία του κάθε πολίτη.
Τη Δευτέρα, ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ, ο Στρατός των Μαχητών (Τζάιχ αλ Μουτζαχιντίν) κάλεσε τους οπαδούς της να επιτίθενται σε κάθε στόχο από τη Δανία ή τη Νορβηγία για να «εκδικηθούν» για την δημοσιοποίηση σκίτσων και γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ στον Τύπο των δύο αυτών χωρών.
«Παροτρύνουμε τις ομάδες μας στο Στρατό των Μαχητών να στοχεύουν κατά οποιουδήποτε θεωρούν στόχο από τη Δανία ή τη Νορβηγία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης στην ιστοσελίδα της.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 εφημερίδα στη Δανία δημοσίευσε 12 σκίτσα του Μωάμεθ με τίτλο «τα πρόσωπα του Μωάμεθ» που όλα θεωρήθηκαν ασεβή και απαγορεύτηκαν από την μουσουλμανική θρησκεία. Τα σκίτσα αναδημοσιεύτηκαν στις 10 Ιανουαρίου σε νορβηγικό περιοδικό.
Υπό το βάρος της κατάστασης, η εφημερίδα της Δανίας εξέδωσε ανακοίνωση απολογούμενη στον μουσουλμανικό κόσμο για τη δημοσίευση των γελοιογραφιών.
Στο στόχαστρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται εδώ και μερικές ημέρες σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες βρίσκεται ιδιαίτερα η Δανία. Ήδη στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία μποϋκοτάζ των δανικών προϊόντων εκ μέρους των καταναλωτών.
Την ίδια ώρα, οι σκανδιναβικές χώρες εφιστούν την προσοχή στους υπηκόους τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται μουσουλμανικές χώρες. Ήδη ο δανικός Ερυθρός Σταυρός απέσυρε δύο υπαλλήλους του από τη Γάζα και έναν από την Υεμένη, διότι είχαν δεχθεί άμεσες απειλές, όπως ανακοίνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση. Ανάλογες ανακοινώσεις έκαναν τα υπουργεία Εξωτερικών της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
Παρέμβαση της ΕΕ
Στο θέμα παρενέβη και η αυστριακή προεδρία της ΕΕ, υπενθύμισε την προσήλωση της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συμμάχους τους Δανούς και Νορβηγούς αλλά παράλληλα επισήμαναν ότι «η θρησκευτική πίστη πρέπει να είναι σεβαστή» όπως ανέφερε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Ούρσουλα Πλάσνικ.
«Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα αυτές τις απειλές» πρόσθεσε η Πλάσνικ και επισήμανε ότι το ζήτημα «μπορεί να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου» ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση οι «25» να «επανέλθουν στο ζήτημα αυτό» εάν χρειαστεί.
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πλήρη σεβασμό στις θρησκείες, δεν επιθυμούμε να πληγώσουμε κανέναν» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα.
«Καταδικάζουμε κάθε έκφραση, κάθε ενέργεια που μπορεί να ενοχλήσει κάθε θρησκεία. Το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε στους ηγέτες όλου του αραβικού κόσμου και όλου του μουσουλμανικού κόσμου είναι ότι το να πληγώνεις τους πολίτες για θέματα θρησκευτικά δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μας» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό