|
Αγκυρα
Πρώτος γύρος ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση επί της κοινής πρότασης του κυβερνώντος AKP και του εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων (MHP) για τη χαλάρωση της απαγόρευσης της μαντήλας στα πανεπιστήμια.
Η μαντήλα, σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, απαγορεύθηκε στα πανεπιστήμια σχεδόν δύο δεκαετίες πριν και σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν φέρνει προς ψήφιση συνταγματική αναθεώρηση με κεντρικό επιχείρημα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών υπό την έννοια ότι η απαγόρευση στερεί σε χιλιάδες γυναίκες την ανώτατη εκπαίδευση.
Όμως, για τους κεμαλιστές και το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο η ισχύουσα απαγόρευση είναι ζωτικής σημασίας για το διαχωρισμό κράτους και θρησκείας και η προτεινόμενη τροποποίηση φέρνει για πολλοστή φορά την κυβέρνηση Ερντογάν αντιμέτωπη με τους υπερμάχους του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει την κοινοβουλευτική στήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), αλλά η έγκριση της πρότασης αναμένεται στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διενεργηθεί αργότερα εντός της εβδομάδας.
Αμφότεροι οι Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ -οι σύζυγοι των οποίων φορούν σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους την ισλαμική μαντήλα- επιχείρησαν την Τρίτη να ρίξουν την ένταση, επαναλαμβάνοντας ότι η συνταγματική αναθεώρηση αφορά αποκλειστικά το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Τα δύο τρίτα των γυναικών στην Τουρκία φορούν την ισλαμική μαντήλα και από το 1989, όταν επεκτάθηκε στα πανεπιστήμια η απαγόρευση που ίσχυε και ισχύει στους δημόσιους θεσμούς, χάνουν κατά χιλιάδες την ανώτατη εκπαίδευση.
Πολλοί Τούρκοι συμφωνούν πως αυτό είναι άδικο, όμως το κοσμικό κατεστημένο δεν εμπιστεύεται και παγίως κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για κρυφή ισλαμική ατζέντα σε μία χώρα 99% μουσουλμανική.
«Παρακολουθούμε από κοντά τις ανησυχίες και την κριτική που διατυπώνεται δημοσίως» δήλωσε την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν σε πιο ήπια γραμμή έναντι των αντιπάλων του.
Όμως, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επιμένοντας ότι χαλάρωση της απαγόρευσης της μαντήλας στους πανεπιστημιακούς χώρους συνιστά απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Περισσότεροι από 120.000 Τούρκοι διαδήλωσαν μαζικά την περασμένη Κυριακή στην Αγκυρα και σε άλλες πόλεις κατά της πρότασης της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press